TOPlist

Hrozno: ako ho skladovať. Sušenie, zmrazenie či kandizovanie?

Hrozno v tomto období dozrieva do krásy i sladkosti. Je to veľmi chutné ovocie bez ohľadu na to, či je biele či červené. Ak nepatríte medzi veľkopestovateľov hrozna a máte na záhrade len zopár kríkov viniča, tak určite riešite otázku čo s ním. V nasledujúcej časti si povieme ako skladovať hrozno.

hrozno biele, červené, čierneAko skladovať čerstvé hrozno?

Ak skutočne máte len niekoľko strapcov hrozna a nechcete sa trápiť s jeho spracovaním, tak máte veľmi jednoduchú možnosť – zjesť ho. Vzhľadom na to, že hrozno sa oberá, až keď je plne zrelé a vydrží vo vhodných podmienkach až tri mesiace, tak môže byť po ruke, vždy keď je naň chuť.

Bobule hrozna sa najlepšia skladujú v prostredí, v ktorom je teplota mierne nad nulou, no môže byť aj v chladničke. Vlhkosť by mala byť čo možno najvyššia. Keď budete oberať hrozno, tak buďte opatrní. Hrozno je totiž pomerne krehké a náchylné na otlčenie. Hneď po zbere ho neumývajte. Opláchnutie by malo prísť až tesne pred konzumáciou.

Ako hrozno sušiť či zmraziť

Šťavnaté čerstvé bobule hrozna sú zdravé a chutné. Lenže ani vysušené hrozienka nie sú na zahodenie.

Sušené hrozno je taktiež veľmi dobré a zároveň je to pomerne ľahký spôsob, ako skladovať hrozno na dlhšiu dobu. Hrozno sa najlepšie suší za pomoci sušičky ovocia, kde jednoducho stačí poukladať odtrhané bobule. Pred tým, ako ich však dáte do sušičky, tak ich nechajte nejakú tu hodinku namočené vo vode. Robí sa to z toho dôvodu, aby popraskala šupka a hrozno bolo vysušené skôr. Sušenie hrozna môže trvať rôznu dobu, počítajte s viac ako desiatimi hodinami.

Rada: ako spoznáte, že hrozno je dobre vysušené? Plné bobule hrozna sa zmenia na oveľa menšie hrozienka, ktoré majú húževnatú kožku, no po rozkrojení sú vo vnútri vláčne, ale bez vytekajúcej šťavy.

Sušené hrozno a hrozienkaHrozno sa dá aj poľahky zmraziť. Stačí umyť celé strapce, nechať ich uschnúť a nechať zamraziť v igelitových vreckách. Takto však hrozno nevydrží príliš dlhú dobu. Na dlhšie zmrazovanie je potrebné kandizovanie.

Kandizované hrozno

Musíte si pripraviť sirup z vody a cukru. Pomer je taký, že na jeden liter vody sa dáva 300 g cukru. Nechajte vodu s cukrom poriadne prevariť. Hrozno zalejte hotovým hustým sirupom, tak aby všetky bobule boli ponorené.

Na druhý deň hrozno povyberajte a snažte sa zachytiť čo najviac sirupu. Ten od minulého dňa zredol, takže ho znova prevarte a môžete pridať ďalší cukor, aby znova poriadne zhustol. Hrozno opäť zalejte sladkým roztokom. Tento proces opakujte desať dní.

Po desiatich dňoch hrozno vyberte a nechajte ho odkvapkať a vysušiť. Keď už nie ja na dotyk lepkavé, tak máte hotovo. Takéto hrozno môžete skladovať v alobale niekoľko mesiacov alebo ho môžete tiež trošku posypať práškovým cukrom a nasypať do pohárov či fliaš a uzatvoriť.

Môžeme písať aj o vás!

Máte záujem o spoluprácu? Chceli by ste u nás uverejniť PR článok? Vedeli by ste nám poskytnúť zaujímavé materiály? Páči sa vám nejaký článok a chceli by ste z neho získať odkaz na vašu stránku? 

 
Komentáre
Tuchyňová Ľudmila

Chcem Vás poprosiť o radu, čo s jadierkami v hrozne pri sušení.

Chýba vám tu niečo? Chcete vedieť viac? Nechajte nám odkaz.