Recepty z jabĺk. Netradičný jablkový koláč, pečené aj sušené jablká či presnidávka

Jablká sa na jeseň nájdu v každej domácnosti. Lenže, keď ich máte až príliš veľa, tak vám postupne prestanú chutiť. Aby vám toto sladučké ovocie nezovšednelo, tak vyskúšajte niektoré z našich odporúčaných receptov, ako použiť jablká v kuchyni.

Rýchly jablkový koláč

Ak vám má prísť návšteva a nemáte veľa času na prípravu nejakej maškrty, tak skúste rýchly jablkový koláč. Jablká bez šupky nastrúhajte, ocukrite a môžete pridať aj trošku škorice či škoricového cukru. Dobre premiešajte, aby sa cukor a škorica dostali ku každému kúsku jablka. Na plech si dajte papier na pečenie a vysypte naň jablká. Potom si pripravte klasické cesto ako na palacinky, t.z. hladká múka, vajcia, štipka soli, lyžica oleja a cukor. Hotovú zmes nalejte na jablká a dajte piecť do rúry na 20-30 minút.

Recepty z jabĺk - sušené jablkáSušené jablká namiesto čipsov či cornflakeov

Ak máte veľa jabĺk a už vás nudí príprava klasickej štrúdle, koláčov či šťavy, tak vyskúšajte sušené jablká. Jablká zbavte šupky a nakrájajte ich na maximálne centimeter hrubé plátky. Následne ich naukladajte do sušičky na ovocie a nechajte ich poriadne vysušiť. Ak nemáte sušičku, tak môžete vyskúšať sušenie pri pootvorenej rúre a na radiátoroch. Takéto jablká môžete s chuťou pojedať pred televízorom namiesto čipsov. Alebo ich vyskúšajte nasypať do misky spolu s orechmi a zalejte mliekom. Tak vzniknú rýchle a chutné raňajky.

Domáca jablčná presnidávka

Jablká zbavte šupky aj jadierok. Očistené jablká dajte variť v hrnci, do ktorého nalejte vodu. Vody nesmie byť moc, aby nebolo jablkové pyré príliš riedke. Podľa množstva jabĺk, stačí aby mala hladina vody asi tri centimetre. Jablká pomaly varte so zakrytou pokrievkou. Keď budú dostatočne mäkké, tak ich priamo v hrnci rozmixujte ponorným mixérom a následne ocukrite. Potom si v miske rozmiešajte vreckový puding (skvelý je vanilkový alebo banánový, ale fantázii sa medze nekladú) s vodou a nalejte ho do hrnca s jablkami. Všetko nechajte spolu prevariť, až kým jablková presnidávka dostatočne nestuhne. Nakoniec ju stačí naliať do fliaš a dvadsať minút sterilizovať. Namiesto pudingov v prášku môžete skúsiť pridať aj čerstvé ovocie či kompóty, ktoré však dávajte ešte pred tým, ako budete jablka mixovať. To preto, aby bola presnidávka pekne hladká. Prípadne ju môžete prepasírovať cez sitko pred plnením do fliaš.

Jablkový koláč na francúzsky spôsob

Očistené jablká nakrájajte na tenšie plátky.  Potom ich začnite ukladať do tortovej formy, ktorú dobre vymastíte maslom. Jablká bohato posypte škoricovým cukrom.

Vajíčka vyšľahajte s cukrom a maslom. Potom k ním pridajte aj hrozienka, ktoré by mali byť sparené a dobre osušené. Ďalej pridajte citrónovú kôru, mleté orechy, trošku mlieka na zriedenie a kypriaci prášok. Výsledný efekt by mal vyzerať približne ako cesto na palacinky.

Vzniknutou zmesou zalejte pripravené jablká v tortovej forme a pečte v mierne rozohriate rúre približne pol hodiny. Po upečení vyklopte a servírujte.

Recepty z jabĺk - jablká v cestíčkuPečené jablká v cestíčku

Jablká ošúpte, zbavte jadierok a narežte na centimeter hrubé kúsky a pokvapkajte ich citrónovou šťavou.

Vyšľahajte vajíčka s cukrom na sneh, pridajte trošku mlieka, soli a oleja. Naozaj len štipku z každého a poriadne premiešajte. Postupne primiešavajte prášok do pečiva a hladkú múku. Zmes nechajte chvíľku odpočinúť.

Jablká obaľte v pripravenom cestíčku a opečte na oleji do zlata z oboch strán. Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať. Podávajte ich posypané práškovým cukrom spolu so zmrzlinou podľa chuti. Dobrú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.