Nebezpečné hračky – ako vybrať hračky pre deti, aby ich neohrozovali

Nebezpečné hračky sú strašiak všetkých rodičov. A nie je sa čomu čudovať. Máme totiž na výber z tisícov hračiek, rôznej kozmetiky, oblečenia, kočíkov, nábytku a podobne. Najčastejšie sa rozhodujeme podľa nášho vkusu, farieb a samozrejme ceny. Lenže nesmierne dôležitá vec je či je hračka bezpečná pre naše deti.

Bezpečné hračky vymedzujú vyhlášky SR a EÚ. Týkajú sa hlavne jeho fyzických vlastností (ostré hrany, riziko prehltnutia, udusenia…) a takisto chemického zloženia. Lenže zárobku chtivý výrobcovia nedbajú na predpisy. Avšak pozor, ak si myslíte, že sa to škodlivé bývajú len produkty MADE IN CHINA, tak to by ste boli prekvapení. Medzi niektorými zakázanými hračkami sa objavili aj výrobky z Nemecka či USA. Dokonca aj veľkí a známi výrobcovia majú občas problémy.

nebezpečné hračkyAko vyberať hračky pre deti správne?

  1. Veľmi dôležité je, aby hračky zodpovedali veku dieťaťa.
  2. Hračky by mali obsahovať certifikát Bezpečné hračky.
  3. Snažte sa kupovať hračky z obnoviteľných materiálov ako je drevo, bavlna, papier, koža ( takéto hračky si môžete vyrobiť aj doma samy s dieťaťom. Deti si takéto hračky budú vážiť viac)
  4. Kupujte hračky vyrobené na Slovensku alebo v Čechách. Tunajší výrobcovia sú omnoho viac kontrolovaní.
  5. Označenie CE, vám negarantuje úplnú bezpečnosť hračky, znamená to iba, že vyhovuje európskym predpisom.
  6. Nekupujte hračky, ktoré sú cítiť chemickým zápachom alebo sú silno parfumované, môžu vyvolať alergiu u detí
  7. Skúste sa sami presvedčiť či je hračka pevná, nemôže sa stať, aby vám z nej nejaká časť odpadla, alebo vás poškriabala, poranila.
  8. Pozor na hračky vyrábané z PVC a ftaláty. Čim je hračka pružnejšia, flexibilnejšia tým viac  ftalátov obsahuje. Uprednostňujte hračky s označením Natural Rubber, čo znamená z prírodnej gumy.
  9. Dávajte aj pozor na hlučné hračky. Odborníci navrhujú, že keď už kupujete takúto hračku, treba dávať pozor na umiestnenie reproduktorov. Lepšie je, keď sú umiestnené zospodu.

Kupovať hračky pre deti vôbec nie je jednoduché.  Pri výbere sa riadne rozumom, na obale musí byť napísaný výrobca a dovozca, a tiež pre akú vekovú kategóriu sa daný predmet odporúča. Ak tieto základné informácie chýbajú, tak hračku radšej nekupujte.

Takisto sa vyhýbajte obchodom typu „všetko za 1€“, trhom, stánkom a veľmi často aj hračkám, ktoré ponúkajú drobné obchody pri pokladniach. Moja osobná skúsenosť ako matky trojročného dievčatka: platila som pri pokladni, malá zbadala hračku bábiky v kočíku, tak som jej ju kúpila, priznám sa v tom zhone, som si ju ani poriadne nevšimla. Na druhý deň som ju videla v správach, že ju stiahli z trhu, pretože obsahovala  škodlivé látky. Odvtedy sa na tie hračky nepozerám a malej ich zakazujem.

Takisto je dobré sledovať stránku SOI, ktorá pravidelne informuje o týchto hračkách. Na rôznych webových stránkach, diskusných fórach tiež nájdete rôzne informácie, ktoré Vám pomôžu pri výbere.

Za tieto tipy a rady ďakujeme našej čitateľke Zuzane. A ak čo povedať k tejto téme, tak sa pustite do komentovania. Prípadne ak máte záujem podeliť sa s nami aj ostatnými o ďalšie tipy a rady z rôznych oblastí, tak nás smelo kontaktujte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.