Silvestrovské slané pochúťky

Po Vianociach sme väčšinou všetci prejedení koláčov, sladkých dobrôt a šalátu. Po týchto sviatkoch štedrosti nás však ešte čaká Silvester. Veď pripiť si na úspešný Nový rok je tradícia, a práve k takejto oslave sa skvele hodia slané pochutiny. Samozrejme čipsy, tyčinky, slané pečivo si môžete aj kúpiť, ale omnoho viac vám budú chutiť, ak si ich pripravíte doma.

Muffiny so syrom a cibuľkou :

muffiny na slanoBudeme potrebovať:

270g hladkej múky, 150g nastrúhaného syra, 1 veľkú cibuľu, 2 polievkové lyžice oleja, 150ml mlieka, 2 vajíčka, 85g masla, ½ prášku do pečiva, soľ, korenie, čerstvé bylinky, napríklad rozmarín (alebo aj sušený), mletú červenú papriku.

Postup:

CibuľKu si najemno nakrájame a necháme opražiť na panvici do sklovita. Do misky dáme preosiatu múky, soľ, korenie, mletú papriku, prášok do pečiva a nakoniec nastrúhaný syr. Všetko spolu dobre premiešame. V druhej miske rozmiešame vajíčka, mlieko a rozpustené maslo. Z oboch týchto zmesí pripravíme cesto, do ktorého pomaly po lyžičkách pridávame opečenú cibuľu. Plníme do košíčkov a vrch ešte posypeme nasekanými bylinkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180° približne 20 minút.

Tip: ak používate iba papierové košíčky do foriem na muffiny, dávajte radšej po dva. Budú potom lepšie držať tvar.

Slimáky z lístkového cesta s prílohou

Budeme potrebovať:

lístkové cesto, kečup, prílohu podľa chuti (salámu, syr, paradajku, papriku, olivy, kukuricu…), 1 vajíčko na potretie.

lístkové slané chuťovkyPostup :

lístkové cesto vyvaľkáme asi na hrúbku pol centimetra. Potrieme kečupom a ukladáme ľubovoľnú plnku. Celé to pomaly zrolujeme. Potom nakrájame na kolieska, poukladáme na plech (vystlaný papierom na pečenie), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180° približne 10 až 15 minút.

Slané vínové pečivo:

Budeme potrebovať:

300g hladkej múky, 200g masla alebo stuženého  tuku, 7 polievkových lyžíc bieleho vína, soľ, korenie, 1 vajíčko, na ozdobu mak, rascu, hrubozrnnú soľ…

Postup:

Do misky si dáme preosiatu múku, na malé kúsky nakrájané maslo, víno, štipku soli a vypracujeme hladké cesto. Toto cesto potom dáme do chladu, najlepšie do chladničky približne na 2 hodiny. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme s makom, rascou…  Pečieme pri 200° len asi 10 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.