Čo s hroznom? Hroznový sirup, džem, šťava či zaváranie – recepty

S hroznom sa dá v kuchyni pekne vyhrať. Môžete z neho vyrobiť veľké množstvo produktov – hroznové víno, hroznový olej, kompóty, džemy, želé, vylisovať ho na šťavu či uvariť sirup. Hrozno sa dá aj sušiť či zamraziť, ako sme si povedali minule. Víno a olej necháme na profesionáloch, ale o ostatných postupoch čo s hroznom si môžeme povedať viac vo forme jednoduchých receptov.

Hroznová šťava

Čo s hroznom - hroznový sirup

Ak nerobíte z hrozna víno, tak aj tak si môžete dopriať lahodný nápoj z jeho bobúľ. Vylisová hroznová šťava je veľmi zdravá aj chutná zároveň, takže ju rozhodne vyskúšajte. Uskladniť ju môžete hoc aj v plastových fľašiach a nechajte ich zmraziť, ak ju neplánujete vypiť v najbližšom období. V mrazničke vám vydrží až do jari.

Hroznový sirup

Pri hasení smädu a hrozne ešte chvíľku zostaneme. Okrem hroznovej šťavy môžete skúsiť aj hroznový sirup. Stačí len umyté hrozno nasypať do hrnca a pomaly ho variť na slabom ohni. Nemusíte ho mixovať, ono samo začne púšťať šťavu a variť sa. Postupne vám začne vznikať dostatok hroznovej tekutiny. Podľa toho, koľko sirupu chcete narobiť, môžete postupne dosýpať ďalšie hrozno, aby sa rozvarilo. Keď uznáte, že je sirupu dosť, tak ho prelisujte, aby vám zostala len číra tekutina. Prepasírovanú šťavu začnite znova variť, ale teraz k nej už pridajte cukor a trošku kyseliny citrónovej. Hotový sirup môžete okamžite spotrebovať alebo ak ho máte dosť, tak ho môžete naliať do fliaš a nechať zamraziť alebo zavariť, aby vám vydržal.

Hroznový džem

Čo s hroznom? skúste lekvárDobre očistené bobule hrozna rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Potom nám stačí hrozno povariť v hrnci s cukrom až kým nám celá masa dostatočne nezhustne a máme skoro hotovo. Nakoniec už stačí len naplniť zaváracie fľaše, nechať ich vychladnúť a uskladniť niekde na tmavom chladnom mieste.

Džem môžete skúšať kombinovať s iným ovocím podľa chuti. Hrozno vytvára dobrú harmóniu s jablkovou či citrónovou šťavou, ktoré môžete priliať pri varení džemu.

Ako zavárať hrozno

Rovnako, ako pri každom postupe s hroznom, musíte začať dôkladným očistením bobúľ. Na kompót sa snažte vyberať čo možno najlepšie kúsky, ostatné môžete nechať na zjedenie. Keď máte hrozno očistené a roztriedené, tak si pripravte nálev, kde do litra vody dávajte 300 g cukru. Hrozno naukladajte do zaváraninových fliaš, zalejte nálevom a začnite sterilizovať. Musíte dávať pozor na teplotu, pretože hrozno pri teplotách cez 90°C začne praskať. Sterilizujte maximálne pri teplote do 80 °C najviac 20 minút.

Hrozno je proste ovocie, ktoré sa dá využiť na mnoho spôsobom. Ak máte chuť na hrozno hneď a nechce sa vám ho zavárať či inak pripravovať na neskoršie použitie, tak vyskúšajte napríklad puding či koláč z hrozna. Fantázii sa medze nekladú, tak neváhajte, skúšajte a podeľte sa s nami v komentároch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.