Zemiaky v kuchyni musia byť, teda v slovenskej určite. Varenie v jeseni bolo v minulosti neodmysliteľné späté so zemiakmi ešte viac. Pramenilo to hlavne z toho, že v tomto období naši dedovia a babky chodili na polia vykopávať vlastnoručne nasadené zemiaky, čo je v dnešnej dobe pomaly rarita. A ďalší dnes už prekonaný prežitok je ten, že zemiaky v kuchyni slúžia len ako príloha k jedlám a nie sú vhodné pri chudnutí.
Varenie so zemiakmi dokáže byť hravé, chutné aj zdravé
Veľa ľudí, hlavne tí na diéte, sa boja, že by z nich pribrali. To je však skôr polopravda. Hlavný dôvod, prečo máme pocit, že so zemiakov priberáme treba hľadať niekde inde. Určite aj mnohí z vás si radi „omastia“ zemiaky maslom, margarínom, či dokonca výpekom z mäsa. Podobne aj pečené americké zemiaky pokvapkáme olejom a vyprážané hranolky radšej ani nebudeme spomínať. Chceme tým naznačiť, že priberanie so zemiakov dávajte radšej za vinu sebe a vašej zlej príprave.
A ako na to teda? Napríklad taký zemiak varený v šupke patrí k najdiétnejším prílohám a obsahuje veľa vitamínov a živín. Takže, kto si uvaril zemiak v šupke, tak doprial svojmu telu veľké množstvo vitamínu C, B, proteínov, bielkovín, aminokyselín a minerálnych solí. Navyše čerstvé zemiaky obsahujú 80% vody a 20 % škrobu, ktorý zásobuje ľudský organizmus vlákninou a energiou.
Zemiakov sa netreba báť, dokážete z nich vykúzliť rôzne zdravé, chutné pokrmy, ktoré nasýtia celú rodinu.
Recepty so zemiakmi
Zapekané zemiaky so zeleninou
Potrebujeme: 1kg zemiakov, 2 ks pór, 4 ks mrkva, 160g syr Eidam, 1PL olivového oleja, štipka soli, 1ks kyslá smotana, mlieko.
Postup: Zemiaky si uvaríme so šupkou v osolenej vode, po uvarení ich olúpeme a nakrájame na kolieska. Medzitým očistíme pór a nakrájame ho na malé krúžky a mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. Tieto dve suroviny vložíme na 5 minút do vriacej vody a potom precedíme. Rúru na pečenie vyhrejeme na 200 stupňov. Do zapekacej misky poukladáme zemiaky, zeleninovú zmes a celé to zalejme smotanou, ktorú sme si zriedili trochou mlieka a ochutili soľou. Pred dopečením ešte posypme postrúhaným syrom. Pečieme do zlatista asi 20 minút.
Zemiaky s hubami na kyslo
Ingrediencie : 1kg zemiakov, 200g čerstvých húb, 80g cibule, 60g masla, 40g polohrubej múky, 2 ks vajcia, 0,2l kyslej smotany, 0,2l mlieka, kôpor, bobkový list, soľ, korenie.
Postup: Olúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode s bobkovým listom a korením. Jemne nasekanú cibuľku speníme na troške masla, pridáme nakrájané huby, soľ a všetko spolu podusíme. Z masla, ktoré vám zostalo a múky pripravíme zápražku, ktorú zriedime mliekom a poriadne zavaríme. Do tohto pripraveného základu vložíme uvarené zemiaky, podusené huby a uvarené nakrájané vajíčka. Nakoniec to celé zjemníme kyslou smotanou, dochutíme a necháme ešte raz prejsť varom. Môžeme podávať s čerstvým posekaným kôprom.
Zapekané zemiaky s kyslou kapustou
Ingrediencie : 1kg zemiakov, 0,5kg kyslej kapusty, soľ, korenie, ¼ mlieka, 2ks vajíčka a prípadne, kto má rád mäsko, tak si môže pridať klobásu a slaninku.
Postup: zemiaky si uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na kolieska. Rozdelíme si ich na polovicu. Prvú časť zemiakov poukladáme do zapekacej misky a posypeme kyslou kapustou. Potom vrstvíme zemiaky a kapustu, kým nemáme hotovo. Nakoniec si vajíčka rozmiešame v mlieku a celé to zalejeme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre.
A čo vy máte, nejaký jednoduchý, rýchly, ale zároveň super chutný recept zo zemiakmi?