Vodný gril. Áno, čítate správne. Skutočne existuje niečo, čo kombinuje výhody ohňa a pary aj v vo voľnej prírode či vzadu na záhrade. Ak uvažujete o kúpe nového grilu, tak ešte chvíľku vydržte. V prípade, že už rozhodnutí, tak možno na konci tohto textu zmeníte názor. Vodný gril možno čaká práve vás.
Vodný gril a jeho princíp
Možno to znie zvláštne, ale skutočne existuje aj vodný gril. Ide o typ grilu, v ktorom je medzi ohniskom a roštom nádoba s vodou, ktorá jednak slúži ako regulátor optimálnej teploty a zároveň aj ako lapač nadbytočných tukov a odkvapkávajúcich štiav.
Čo k tomu potrebujete?
Vodný gril by sa nezaobišiel bez veka. Tým sa prikrýva pripravované jedlo na rošte, aby vznikol dostatok vodnej pary. V podstate vzniká niečo na spôsob domácej teplovzdušnej rúry. Výsledný pokrm je teda vlastne pripravovaný troma spôsobmi zároveň – samotným teplom, dymom ale aj parou. Len ťažko by ste hľadali zdravší spôsob grilovania naprieč všetkými typmi grilov.
Ako sa jedlo pripravuje?
Z vyššie popísaného spôsobu prípravy jedla je jasné, že vodný gril vám ušetrí kopec času tým, že pokrmy nemusíte otáčať. Jednoducho ich tam vložíte a len sledujete optimálny čas prípravy. Vodný gril bez problémov pripraví rôzne druhy mäsa, zeleninu, ovocie, huby a tak ďalej. Proste všetko, čo by ste pripravovali aj na ostatných typoch grilov, len stým rozdielom, že jedlo bude pripravené nesmierne zdravo i šťavnato.
Prečo nie je vodný gril viac rozšírený?
Určite si poviete, že keď je to všetko také super a zdravé zároveň, prečo o tom nepočujem častejšie? To je práve ten problém. Vodný gril je ešte stále novinka, ktorá sa len pomaly dostáva medzi ľudí. Vyplýva to aj z malej ponuky takýchto grilov. A keď už naň niekde narazíte, tak si to ešte dvakrát rozmyslíte, pretože cena sa pri väčšine vodných griloch nedá označiť ako ľudová.
Uvažujete o kúpe nového grilu?
Zaujíma vás, v čom sa odlišuje vodný gril od iných modelov? Tak si o nich prečítajte: