Víno. Aké víno sa hodí k rôznym pokrmom i správna teplota podávania

Víno je nápoj, ktorý sa skvele hodí k stolovaniu. Lenže nie každé víno sa hodí ku každému pokrmu. Určite ste aj vy rozmýšľali nad tým či sa vám viac k večeri hodí biele, ružové, červené, suché, polosladké či šumivé víno. Dnes radíme, aké víno podávať k rôznym druhom pokrmom, s akou teplotu aj v akom poradí.

Základné pravidlá o víne

V gastronómií platí jedno pravidlo: Čím je jedlo jemnejšie a lahodnejšie, tým jemnejšie víno si vyžaduje. Takže víno a jedlo by sa malo vzájomne dopĺňať a nie chuťovo prerážať.

Medzi ďalšie pravidlá môžeme zaradiť aj to, že najskôr servírujeme biele vína a až potom červené, uprednostňujeme mladé pred starými, ľahké pred ťažkými a suché pred sladkými.

aké víno podávať s?Správna teplota vína

Pri podávaní treba dbať aj na to, aby víno správnu teplotu.

  • mladé biele víno – 9 až 10°,
  • staršie biele víno – 10 až 12°,
  • červené vína  11 až 13°,
  • ťažšie červené vína – 14 až 16°,
  • šumivé vína – 6 až 8°,
  • dezertné vína – 10 až 12°,
  • korenené vína – 9 až 10°,
  • ružové vína – 9 až 11°.

Keď podávame viac vín

Keď sa podáva viac chodov jedál, malo by sa podávať aj viac druhov vín. A postupuje sa nasledovne: ako prvé ponúkame suchšie vína, potom jemnejšie a sladšie a zavŕšiť to môžete silnejšími vínami. Takže sa ide od bieleho k červenému.

Začať môžete aperitívom, ktorý sa podáva pred jedlom. Tu môžete zvoliť vermuty, dezertné alebo likérové vína alebo aj šumivé vína. Aperitív má navodiť správnu chuť do jedla.

ako skladovať víno a akú teplotu by malo mať?K čomu sa hodia biele víno

Biele vína sa podávajú ako k bielym mäsám (kuracie, králik, morčacie), tak aj k rybám, cestovinám, jedlám bez tuku, čerstvým bielym syrom, bielym omáčkam,  zľahka spracovanej zelenine. Víno by malo byť suchšie a ideálne sa dopĺňa so slanšími alebo korenistými jedlami.

Čo podávať k červeným vínam

Červené vína sa hodia k tmavým, tučným mäsám, zverine, jahňacine, bravčovine, teľacine, a k jedlám výrazne koreneným. O červenom víne sa hovorí aj ako o elixíre mladosti. Červené víno sa odporúča hodinu pred konzumáciou otvoriť a preliať do sklenenej karafy.

Rúžové víno je univerzálne

Ružové víno je dobré podávať k jedlám s jednoduchou úpravou, ako sú napríklad cestoviny s omáčkami, sója a podobne. Ružové víno vám môže pomôcť aj počas podávania všetkých chodov, kedy si hostiteľ nemôže dovoliť podávať ku každému chodu iné víno. Jeho univerzálnosť docielite tým, ak ho začnete podávať vychladené (bude pôsobiť ako biele víno) a pomaly sa bude temperovať (zohrievať) na izbovú teplotu, takže bude viac pripomínať červené.

Aké víno podávať k syrom?Dezertné a šumivé vína

Dezertné vína (alkoholizované) sú biele a červené, suché a sladké. Tieto vína majú výraznú chuť a vysoký obsah alkoholu, preto nie je dobré ich piť vo väčšom množstve. Zaraďujú sa až na koniec ku dezertom alebo ovociu.

Šumivé vína, ak sú suché, tak sa môžu podávať ako aperitív, a ak sú polosladké alebo sladké, tak sa podávajú k dezertom.

Víno a syr

To je kapitola sama o sebe. Víno sa servíruje podľa druhu syra. K bielym vínam ponúkame zrejúce syry, mäkké krémové a smotanové syry, tavené, parené syry. K červeným zas syry s plesňou, tvrdé syry. Čo sa týka syrov s modrou plesňou tie skombinujte so sladkými aromatickými vínami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.