Vianočný punč či vaječný likér po domácky

Vianočný punč neodmysliteľne patrí k Vianociam a vianočným trhom. Tam si ho vychutnávame so svojimi partnermi, rodinami, priateľmi. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste si ho pripravili doma sami? Alebo vaječný likér? S nami sa vám to podarí ten najchutnejší.

Nemusíte byť ani extrémne šikovný, aby ste niečo takéto zvládli. Príprava naozaj nie je náročná a každá vaša návšteva vás bude len vychvaľovať. Vybrať si môžete z dvoch variácií. Alkoholický a nealkoholický.

Vianočný punč s alkoholom

Budeme potrebovať : 150 g sušeného  ovocia podľa chuti (hrozienka, slivky, marhule, brusnice), 30ml rumu, 1l červeného vína, ½ l silného čierneho čaju, 1 citrón,  5 celých škoríc,  cukor/med

recept vianočný punčPostupovať budeme nasledovne : Sušené ovocie, ktoré ste si vybrali vložte do väčšej misky, zalejte rumom a nechajte vylúhovať minimálne 2 hodiny (ideálne je to pripraviť deň dopredu a nechať cez noc).  V hrnci si uvarte čaj, víno, na kolieska nakrájaný citrón (ktorý ste, ale zbavili šupky, inak by vám to celé mohlo zhorknúť). Celé to osladíte cukrom alebo medom.                      Servírujeme to tak, že do pohárov ako prvé dáme ovocie s rumom a celé to zalejete vínovým odvarom. Pri servírovaní to ozdobte plátkami citróna alebo pomaranča.

Vianočný punč bez alkoholu:

Budeme potrebovať : 4ks čaju, 2l vody,  1 pomaranč, 1 jablko,  ½ l červenej hroznovej šťavy, 150g  sušené ovocie, cukor/med.

Postup: 2l vody necháme prejsť varom a vlažíme tam čaj, ktorý necháme luhovať 10 minút.  Pomaranč, jablko si ulúpime, nakrájame na malé kocky. Ovocie, sušené ovocie, hroznovú šťavu pridáme do čaju, ochutíme a necháme ešte raz prevariť.

Ak to budete servírovať malým deťom, môžete im tam hodiť aj zopár gumových medvedíkov.

Vaječný likér

recept vaječný likér

Budeme potrebovať : 4 žĺtky, 1 vanilkový cukor, 1 konzervu Salco, 170g cukor, 2dcl plnotučného mlieka, rum (podľa chuti).

Postup: Všetky uvedené suroviny okrem rumu vymiešame  v miske nad parou a miešame až kým nám hmota mierne nezhustne. Keď už bude táto zmes horúca, preložíme ju aj s miskou do studenej vody a šľaháme až kým nám nevychladne. Nakoniec pridáme rum podľa chutit a toho, aký silný nápoj chceme pripraviť.

Tip: ak už máte klasického vaječného likéru dosť, skúste tam pridať pár lyžíc kakaa alebo Granka. Zmeníte tým chuť na príjemne čokoládovú.

Želáme vám dobrú chuť/pitie, a hlavne to príliš neprežeňte s ochutnávaním.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.