Študentská pôžička pre študentov na rok 2013/2014

Študentská pôžička je dobrý krok, ako si aj menej majetní študenti môžu dovoliť študovať podľa svojich predstáv. Študentská pôžička sa dá primárne získať z Fondu na podporu vzdelávania, ale poskytujú ju aj niektoré banky. Aké sú podmienky, kto si ju môže vybaviť alebo dokedy môžete o ňu požiadať rozoberáme v nasledujúcich riadkoch.

Študentská pôžička od FNPV – aké má výhody?

Študentská pôžička je výhodná Študentskú pôžičku získate tento rok s fixnou úrokovou mierou 4,5 % p.a., čo je výrazne menej, ako pri bežných pôžičkách v bankách. Študentská pôžička sa začína splácať až po dokončení štúdia. V prípade materskej či rodičovskej dovolenky máte nárok na odklad splátok. Splácať ju môžete 5 až 10 rokov. A nakoniec treba ešte spomenúť, že FNPV poisťuje každého prijímateľa pôžičky voči smrti či trvalým následkom, takže v prípade nešťastia bude splácaná z poistky.

Tip: ak si zoberiete študentskú pôžičku na prvom stupni štúdia, tak po získaní bakalárskeho titulu nezabudnite oznámiť fondu, či pokračujte v štúdiu. Ak by ste totiž štúdium ukončili Bc. titulom, tak musíte pôžičku začať splácať už odteraz.

Podmienky pre získanie študentskej pôžičky a ručiteľ

Študentský pôžička si vyžaduje ručiteľa. Ručiť môže občan s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý dosiahol 18 rokov a má pracovný pomer na neurčitý čas alebo má iný preukázateľný zdroj príjmov. Ručiteľom môže byť rodič, starí rodičia , súrodenci či iná osoba, ktorá spĺňa podmienky.

Študentskú pôžičku môže získať študent, ktorý:

  • študuje v dennej alebo externej forme na vysokej škole na ľubovoľnom stupni – Bc., Ing., Mgr., MUDr., PhD. atď.
  • Má trvalý pobyt na území Slovenska, prípadne vlastní preukaz zahraničného Slováka, alebo je občanom Európskej únie, ktorý má právo na trvalý pobyt na území Slovenskej republiky či je jeho rodinným príslušníkom s právom na trvalý pobyt.
  • Je oficiálne zapísaný v akademickom roku 2013/2014 na vysokej škole na Slovensku či zahraničí (štúdium na zahraničnej vysokej škole musí byť podľa rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR svojím rozsahom a úrovňou postavené na roveň štúdia na vysokej škole v SR).

Študentská pôžička je bezúčelová. Preto nikto neskúma či študent použil peniaze na nákup kníh, bývanie, stravovanie atď…

Pôžička nebude poskytnutá žiadateľovi, ktorému už v predchádzajúcom období bolo poskytnutých spolu šesť pôžičiek, do čoho sa počítajú aj pôžičky zo FNPV.

Výška študentskej pôžičky od FNPV

Študentská pôžička FNPVNajnižšia suma, ktorú si môžete požičať je 500 €. Študenti na bakalárskom a magisterskom stupni štúdia môžu požiadať o pôžičku až do výšky 3 000 €, doktorandi na treťom stupni maximálne 6 000 €.

Študentská pôžička na tento akademický rok má oficiálnu uzávierku prihlášok 31.10.2013. Pravdou však je, že o pôžičku môžete požiadať aj po tomto dátume. Ak budú vo fonde ešte k dispozícii peňažné prostriedky a splníte podmienky, tak vám bude vyhovené. Pre akademický rok 2013/2014 bolo vyčlenených na študentské pôžičky celkovo 5 000 000 €.

Dá sa študentská pôžička získať aj inde ako u FNPV?

Na Slovensku to síce nie je zvykom, no môže nastať situácia, že o pôžičku bude žiadať taký počet uchádzačov, že sa všetkým neujdú peniaze z fondu. V takom prípade sa môžete po študentskej pôžičke poobzerať aj v ponuke niektorých komerčných bánk. Študentská pôžička je napríklad v portfóliu Slovenskej sporiteľne, OTP banky či Volksbank. Podmienky sú veľmi podobné ako pri FNPV, inak by o ne nebol záujem. Využiť ich môžete aj napríklad vtedy, ak potrebujete vyššiu sumu, ako vám vie ponúknuť národný fond.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.