TOPlist

Pomazánky a nátierky na každú príležitosť + recept na guacamole

Pomazánky a nátierky nikdy nič nepokazia pri akejkoľvek návšteve. Ak bude pomazánka dobrá, tak je jedno či ju budete podávať s toustovým chlebom, na jednohubkách, s tortillovými chipsami…

Guacamole, aké avokádo použiť?

Ak máte radi štipľavé jedlo a mexickú kuchyňu, určite by ste mali vyskúšať Guacamole. Jej základom je avokádo. Dávajte si pozor pri kúpe, aby malo správnu konzistenciu. Na tento recept potrebujete zrelé mäkké avokádo. Presne to, ktoré vyzerá ako zhnité, nie to, ktoré je úplne tvrdé. Keď si budete vyberať, skúste doň otlačiť prst, ak sa vám to bude dať, je vhodné na túto pomazánku. Ak také v obchode nenájdete, tak môžete kúpiť aj tvrdšie a nechať ho doma zmäknúť pri izbovej teplote.

pomazánka guacamoleSuroviny: 2 avokáda, 2 paradajky, 1 menšia červená cibuľa, citrónová šťava, čerstvý koriander, 1 červenú chilli papričku, soľ a korenie.

Postup:  Neolúpané avokádo pozdĺžne prekrojíme. Krúživým pohybom od seba polky oddelíme a kôstka by vám mala uviaznuť v jednej z nich. Vyberieme ju tak, že do nej zasekneme nôž a jadro vykrútime. Lyžičkou vyškrabeme dužinu a dáme ju do misky spolu s citrónovou šťavou, aby nám avokádo nezhnedlo. Potom avokádo vidličkou rozmačkáme a zmiešame spolu s ostatnými nasekanými surovinami. Ak nechcete aby to celé bolo moc štipľavé, vyberte jadierka z chilli papričiek. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte.

Baklažánová pomazánka

Suroviny: 1 baklažán, 4 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, citrónová šťava, 1 biely jogurt

Postup:  Baklažán umyjeme, osušíme, prepicháme vidličkou a dáme zapiecť na 30 minút pri 180°. Ešte teplý ho olúpime, rozmixujeme, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť a primiešame najemno nakrájaný cesnak a biely jogurt.

Ananásová nátierka

Suroviny: 1 konzerva ananásu, 1 pomazánkové maslo, 5 čajových lyžičiek kyslej smotany, citrónová šťavy, soľ

Postup: Pomazánkové maslo zmiešame s kyslou smotanou, , citrónovou šťavou, trochou soli. Ananás pokrájame najemno a vmiešame do zmesi.

Cviklová pomazánka

Suroviny: 2 stredne veľké cvikle, 1 pomazánkové maslo, 1 menšia cibuľka, soľ, korenie, citrónová šťava, 1 čajová lyžička olivového oleja

pomazánka z lososaPostup: Cviklu si očistíme a dáme upiecť na 30 minút na 150°, pokvapkanú olivovým olejom. Necháme vychladnúť a rozmixujeme s cibuľkou, citrónovou šťavou, soľou a korením dochutíme.

Lososová  nátierka

Suroviny: 50g údeného lososa, 3 natvrdo uvarené vajíčka, 100g masla, 1 menšia cibuľa, 2 polievkové lyžice mlieka, soľ, korenie, citrónová šťava.

Postup: Vajíčka si na nastrúhame na strúhadle a zmiešame spolu s lososom, maslom, pokrájanou cibuľkou a mliekom. Snažíme sa to vyšľahať poriadne až do peny. Podľa chutí následne osolíme a okoreníme.

 

 

 
Komentáre

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridajte prvý.

Chýba vám tu niečo? Chcete vedieť viac? Nechajte nám odkaz.