Polievka z tekvice hokkaido s pečenými jadierkami

Polievka z tekvice je dokonalý labužnícky pôžitok, ktorý sa hodí do jesenného počasia. Ak sa aj vám tento rok vydarila úroda tekvíc, tak by bola škoda nevyskúšať zopár nových receptov. Krémová polievka z tekvice by mohla byť zaujímavým spestrením vášho všedného jedálnička. Dnešný recept je jasný: polievka z tekvice hokkaido s pečenými jadierkami a krutónmi.

polievka z tekvicePolievka z tekvice hokkaido s pečenými jadierkami – suroviny:

  • tekvica hokkaido, stačí jedna veľká, ale dve menšie
  • olivový olej
  • maslo
  • muškátový oriešok
  • balzamikový ocot
  • smotana na šľahanie
  • 2 väčšie cibule
  • vývar alebo voda
  • čierne mleté korenie
  • soľ

Ako na to:

Polievka z tekvice sa nemôže začať ničím iným ako prípravou tekvice. Tekvicu nemusíte šúpať, poriadne ju umyte a poodkrajujte nečistoty. Rozrežte ju na polovicu a vydlabte jadierka, no nezahadzujte ich. Ešte ich použijeme. Následne tekvicu pokrájajte na hrubšie kocky, približne 3×3 cm, môžu byť aj trošku väčšie.

polievka z tekvice hokkaidoKeramickú (alebo aj sklenenú) zapekaciu misu vymastite maslom. Následne do nej naukladajte nakrájanú tekvicu a pridajte aj hrubšie nakrájanú cibuľu. Trošku osoľte, okoreňte čiernym korením, zvrchu pokvapkajte troškou olivového oleja a premiešajte. Pred tým, ako dáte misku do rúry, tak ju ešte zakryte s alobalom. Pečte asi 20-25 minút na 180°C.

Polievka z tekvice je vynikajúca s pečenými tekvicovými jadierkami, preto ich pár očistite, kým sa v rúre pripravuje tekvica s cibuľkou. Nemusí ich byť veľa, ale ak máte semiačka radi, tak by ich bola škoda vyhadzovať. Očistené tekvicové jadierka dajte na panvičku s pár kvapkami olivového oleja a pomaly opekajte. Pečte pomaly na miernom ohni do chrumkava. Keď budú hotové, tak ich podľa chuti posoľte.

Medzičasom môžete vybrať tekvicu z rúry a celý obsah zapekacej misy dajte do hrnca, kde dajte roztopiť trošku masla. Tekvicu s cibuľkou ešte chvíľku poduste a pridajte muškátový oriešok, trošku balzamikového octu (môže  byť aj vinný ocot) a soľ podľa potreby. Ak chcete, môžete pridať aj trošku cesnaku. Potom zoberte ručný mixér a všetko poriadne rozmixujte na kašu.

V tomto bode to nevyzerá ako polievka z tekvice, ale skôr ako tekvicový prívarok, preto dolejte trošku vývaru, prípadne vody a všetko poriadne premiešajte. Nechajte to chvíľku prevariť. Na záver dolejte smotanu na šľahanie (zaujímavá chuť vzniká aj pridaním kyslej smotany, skúste pri ďalšej príprave) a ešte chvíľku to nechajte dovariť.

Krémová tekvicová polievka podľa tohto receptu je najlepšia s krutónmi a zopár pečenými tekvicovými jadierkami.

Tip: ak nemáte v obľube krutóny, tak skúste namiesto nich použiť na kocky nakrájanú šalátovú uhorku, ktorá sa určite nájde v tomto období v záhrade. Polievka z tekvice s kúskami uhorky získa sviežejší rozmer.

Dobrú chuť.

2 komentárov pre “Polievka z tekvice hokkaido s pečenými jadierkami

  1. Zboznujem tekvicovu polievku a len kvoli nej som ju zacala pestovat. Napad s opecenymi jadierkami sa mi velmi pozdava a tiez ma zaujala priprava s kyslou smotanou namiesto smotany na slahanie. Neviem si to sice teraz hned predstavit ako to bude chutit no urcite to musim vyskusat

  2. Ja som si tiez kedysi nevedela predstavit, ako to bude chutit s kyslou smotanou, no je to taka osviezuja chut. Manzelovi tak polievka s tekvice chuti viac. Rozhodne odporucam

Napísať odpoveď pre silva Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.