Medovníčky. Upečte si tie najchutnejšie

Vianočné medovníčky a koláčiky sú pochúťky, bez ktorých si Vianoce nevieme ani predstaviť. Koláčiky majú ešte čas, ale medovníčky môžete začať pripravovať už teraz.  Každá rodina má svoj recept, ktorý sa traduje z generácia na generáciu. My vám ponúkneme niektoré, ktoré nás zaujali najviac.

Medovníčky ako od babičky

medovníčky domácePotrebné ingrediencie: 300g hladkej múky, 150g práškového cukru, 50g masla, 2 celé vajíčka, 1 čajová lyžička mletej škorice, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 3 polievkové lyžice medu, perníkové korenie.

Postupovať budeme nasledovne: do zmäknutého masla pridáme vajíčka, cukor a poriadne premiešame. Nad parou za stáleho miešania spojíme med so sódou bikarbónou, až kým nezačne veľmi peniť.  Obe tieto zmesi zmiešame spolu s perníkovým korením a múkou. Spracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke cez noc. Na druhý deň vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme približne 15 minút pri 170°.

Nezabudnite, že tieto medovníčky by sa mali piecť aspoň s dvojtýždňovým odstupom od Vianoc, aby zmäkli! Takže máte najvyšší čas.

Tip: Ak chcete, aby medovníčky rýchlejšie zmäkli, tak ich skladujte v uzatvorenej nádobe spolu s prekrojeným jablkom. Častejšie ich však kontrolujte, pretože medovníčky mäknú a jablko sa bez vlhkosti scvrkáva, takže priebežne jabĺčko vymieňajte.

Medovníčky mäkké hneď po upečení

Potrebné suroviny:  80g medu, 80g kryštálového cukoru, 6g masla, 250g hladkej múka, ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny, ½ čajovej lyžičky mletej škorice, 1 vajíčko.

Začneme s tým, že si v hrnci necháme zovrieť med, cukor a maslo. Potom túto ešte teplú zmes zmiešame s múkou, škoricou a sódou bikarbónou. Všetko spolu poriadne premiešame. Následne si túto zmes preložíme do misky, pridáme 2 vajíčka a vypracujeme cesto. To necháme na 2 -3 hodiny odstáť v chladničke, vyvaľkáme a vykrajujeme. Pečieme zhruba 10 minút pri 180°.

medovníčky na VianoceZdobenie medovníčkov

Čo sa týka následného zdobenia, základný recept na bielkovú polevu spočíva v zmiešaní jedného bielka spolu so 130-180g práškového cukru a ½  čajovej lyžičky citrónovej šťavy. Bielok so šťavou miešame elektrickým ručným mixérom pri najnižších otáčkach a postupne pridávame cukor, ktorý sme si predtým  preosiali (radšej aj 2 krát). Šľaháme  dovtedy, kým nám zmes nepripomína zubnú pastu – mala by byť žiarivo lesklá. Zdobíme za pomoci špeciálneho vrecúška alebo si môžeme pomôcť s mikroténovým vreckom či s papierom na pečenie, ktorý stočíme do kornúta.

Ozdobovať sa dá aj farebne a to s pridaním potravinových farieb. Ak používate tekuté farby myslite na to, že koľko kvapiek farbiva pridáte, o toľko kvapiek menej musíte dať citrónovej šťavy.

Tak vám želáme dobrú chuť a dúfame, že aj vám sa naše recepty osvedčia. A čo vy máte nejaké iné recepty alebo dobré rady o medovníčkoch?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.