Vianočné medovníčky a koláčiky sú pochúťky, bez ktorých si Vianoce nevieme ani predstaviť. Koláčiky majú ešte čas, ale medovníčky môžete začať pripravovať už teraz. Každá rodina má svoj recept, ktorý sa traduje z generácia na generáciu. My vám ponúkneme niektoré, ktoré nás zaujali najviac.
Medovníčky ako od babičky
Potrebné ingrediencie: 300g hladkej múky, 150g práškového cukru, 50g masla, 2 celé vajíčka, 1 čajová lyžička mletej škorice, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 3 polievkové lyžice medu, perníkové korenie.
Postupovať budeme nasledovne: do zmäknutého masla pridáme vajíčka, cukor a poriadne premiešame. Nad parou za stáleho miešania spojíme med so sódou bikarbónou, až kým nezačne veľmi peniť. Obe tieto zmesi zmiešame spolu s perníkovým korením a múkou. Spracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke cez noc. Na druhý deň vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme približne 15 minút pri 170°.
Nezabudnite, že tieto medovníčky by sa mali piecť aspoň s dvojtýždňovým odstupom od Vianoc, aby zmäkli! Takže máte najvyšší čas.
Medovníčky mäkké hneď po upečení
Potrebné suroviny: 80g medu, 80g kryštálového cukoru, 6g masla, 250g hladkej múka, ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny, ½ čajovej lyžičky mletej škorice, 1 vajíčko.
Začneme s tým, že si v hrnci necháme zovrieť med, cukor a maslo. Potom túto ešte teplú zmes zmiešame s múkou, škoricou a sódou bikarbónou. Všetko spolu poriadne premiešame. Následne si túto zmes preložíme do misky, pridáme 2 vajíčka a vypracujeme cesto. To necháme na 2 -3 hodiny odstáť v chladničke, vyvaľkáme a vykrajujeme. Pečieme zhruba 10 minút pri 180°.
Zdobenie medovníčkov
Čo sa týka následného zdobenia, základný recept na bielkovú polevu spočíva v zmiešaní jedného bielka spolu so 130-180g práškového cukru a ½ čajovej lyžičky citrónovej šťavy. Bielok so šťavou miešame elektrickým ručným mixérom pri najnižších otáčkach a postupne pridávame cukor, ktorý sme si predtým preosiali (radšej aj 2 krát). Šľaháme dovtedy, kým nám zmes nepripomína zubnú pastu – mala by byť žiarivo lesklá. Zdobíme za pomoci špeciálneho vrecúška alebo si môžeme pomôcť s mikroténovým vreckom či s papierom na pečenie, ktorý stočíme do kornúta.
Ozdobovať sa dá aj farebne a to s pridaním potravinových farieb. Ak používate tekuté farby myslite na to, že koľko kvapiek farbiva pridáte, o toľko kvapiek menej musíte dať citrónovej šťavy.
Tak vám želáme dobrú chuť a dúfame, že aj vám sa naše recepty osvedčia. A čo vy máte nejaké iné recepty alebo dobré rady o medovníčkoch?