Keramické nože – odkiaľ majú svoje vlastnosti a ako s nimi narábať?

Kvalitný nôž má v každej kuchyni svoje nespochybniteľné miesto. Ale nie je nôž ako nôž. Popri tých klasických sa medzi kuchynskými potrebami začínajú čoraz viac objavovať aj nože keramické.

Tvrdé skoro ako diamant

Keramické nože majú s keramikou ako takou pramálo spoločného, hoci sa pri ich výrobe tiež používa. Ich čepeľ je vyrobená z rôznych prímesí a oxidu zirkoničitého, materiálu, ktorý svojou tvrdosťou prekonáva okrem iného napríklad oceľ. Vďaka tomu majú keramické nože mnoho pozitívnych a v kuchyni využiteľných vlastností.polopate.sk_tescoma_sk_01

Nôž s keramickou čepeľou AZZA

 

Mnoho pozitívnych vlastností

Vysoká ostrosť aj pri opakovanom používaní by bola pravdepodobne prvá vlastnosť, ktorú by ste si na keramickom noži všimli. Nízka hmotnosť nahráva ľahkej manipulácii a nelepivá čepeľ zase príjemnej práci s nožom. Z dlhodobého hľadiska je pre keramické nože plusom to, že nepodliehajú korózii a sú odolné voči plesniam a baktériám. Pri práci s keramickými nožmi nehrozí, že by v potravinách zanechali pachuť podobne, ako sa to občas deje u nožov klasických, z ocele a kovu.

polopate.sk_tescoma_sk_01Nôž s keramickou čepeľou VITAMINO

 

Pozor, sú krehké!

Výborné vlastnosti keramických nožov však treba využívať opatrne a s rozumom. Sú veľmi tvrdé a ostré, no zároveň aj relatívne krehké. Môžu sa pomerne ľahko poškodiť, odlomiť alebo úplne rozbiť. Preto by ste s nimi nemali krájať veľmi tvrdé alebo zamrznuté potraviny, sekať či vykosťovať mäso. Na to sú vhodné celkom iné kuchynské potreby. S keramickým nožom sa môžete smelo pustiť do krájania potravín mäkšej konzistencie, napríklad ovocia, zeleniny alebo syrov.

 

Pamätajte na ostrie čepele

Aby vám keramický nôž vydržal čo najdlhšie a v perfektnom stave, mali by ste dávať pozor na to kam ho po použití pokladáte. Nemalo by sa s ním hádzať a neodporúča sa ani ukladať ho do drezu alebo umývačky. Jeho miesto by malo byť v stojane na nože.

Save

Save

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.