Huby sušiť či zmraziť? Tipy ako skladovať huby

Huby sú veľmi obľúbené nielen ako pokrm, ale aj ako spôsob relaxu. Veď taká skorá ranná prechádzka po lese, z ktorej si ešte aj donesiete niečo na raňajky nie je na škodu. Hubárska sezóna sa pomaly, ale isto končí, lenže stále sa kde – tu niečo nájde. Aby ste vedeli ako huby správne skladovať, tak nepremeškajte naše rady.

huby hribyČo s hubami po príchode domov

Huby po príchode domov musíte dôkladne očistiť a popozerať či nie sú príliš červivé. Bez milosti všetky zasiahnuté kúsky vyhadzujte alebo aspoň poriadne poodkrajujte. Samozrejmosťou by malo byť ešte jedno dodatočné skontrolovanie či sa vám do košíka nezaplietli huby, o ktorých si nie ste úplne istí.

Ak máte chuť, tak vyskúšajte nejaký dobrý recept, aby ste si dali odmenu za svoju námahu. Skvelá je napríklad hubová praženica, ktorá je jednoduchá, rýchla a nesmierne chutná.

Potom môžete pristúpiť ku krájaniu. Huby je najlepšie krájať na tenučké plátky. Ich hrúbka by mala byť pár milimetrov, určite pod pol centimetra. Je to dôležité, pretože hrubšie nakrájané huby by mohli začať napadať plesne pri sušení. Ak však plánujete huby zmraziť, tak by to nemusel byť až taký problém.

Ako sušiť huby

Huby by mali byť vysušené čo najskôr a čo možno najrýchlejšie. Dobrá je sušička, no dá sa to robiť aj inak. Klasický spôsob je na plechu na pečenie. Na plech dajte papier (ideálne papier na pečenie, noviny naozaj len v prípade núdze) alebo tenkú látku a začnite naň tesne vedľa seba ukladať pripravené huby. Samotné sušenie potom môže prebiehať napríklad na povale, kde je sucho a teplo. Huby nezabúdajte obracať, aby dobre obschli zo všetkých strán.

Tip: na sušenie húb v rúre zabudnite. Huby sa síce musia sušiť čo najrýchlejšie, ale toto je príliš rýchle aj na ne a mohlo by to narušiť ich štruktúru. Rúru môžete použiť na dosušenie, aby boli huby naozaj krehučké.

sušené hubyHuby môžete poukladať aj do nižšej kartónovej škatule a sušiť ich na parapete vo vnútri. Krabicu však nezatvárajte, radšej nech sa k hubám dostáva Slnko.

Prípadne ak je vonku ešte stále teplo a slnečné lúče to ešte nezabalili, tak môžete vyskúšať aj sušenie priamo na Slnku. Tu môžete znova použiť plech, škatuľu alebo hoc aj drevené dienko, je však dobré ich zvrchu zakryť sieťkou, aby vám ich vietor nerozfúkal po okolí.

Ako ďalšia možnosť sa ponúka navlečenie húb na niť a zavesenie do teplých priestorov. Ide o namáhavejší spôsob, ale zato huby nemusíte obracať a je zaručené dobre vyschnutie zo všetkých smerov.

Správne vysušené huby by mali byť krehučké a doslova sa lámať pri každom dotyku. V takomto stave vám dokážu vydržať aj dve zimy. Viac sa príliš neodporúča. Najideálnejšie je takto vysušené huby nasypať do veľkých presklených fliaš, ktoré sa dajú dobre uzatvoriť. Je to dôležité, aby sa k hubám nedostali moly, iný hmyz či vlhkosť.

Rada: ak idete sušené huby použiť pri varení, tak ich pred tým na pár minúť ponorte do vody. Huby získajú spať svoju konzistenciu a budú znova chutiť ako čerstvé.

Ako zmraziť huby, aby vydržali

Prvotný postup sa opakuje. Huby nakrájajte a odstráňte nečistoty. Môžete ich hneď začať dávať do plastikových vreciek, no lepšia voľba je ich chvíľku povariť. Huby dajte do hrnca a v horúcej vode ich prevarte maximálne päť minút. Potom ich rýchlo vyberte, preceďte a nechajte poriadne uschnúť a následne zmrazte.

Huby zmrazujte po porciách, ktoré využijete pri jednom varení, aby ste nemuseli neustále rozmrazovať a znova zmrazovať celý balík, vždy keď odstanete chuť na niečo s hubami.

Ako inak skladovať huby

Samozrejme ich môžete zavárať. Obľúbené je aj naloženie húb do kyslého nálevu. Na toto sa najviac hodia menšie huby alebo priamo celé klobúky, prípadne väčšie kúsky rozkrojte po dĺžke. Na nálev použite ocot a vodu v pomere 1:2, nezabudnite ani na trošku cukru a soli.

Okrem kyslého nálevu môžete vyskúšať aj huby v oleji. Na dno zaváraninovej fľaše naukladajte bylinky, potom huby, štipku soli, koreniny a celé to zalejte olejom. Poriadne uzatvorte a nechajte marinovať v chlade asi mesiac. Korenie i bylinky môžete skúšať podľa fantázie, aby ste objavili chuť, ktorá vám najviac vyhovuje.

3 komentárov pre “Huby sušiť či zmraziť? Tipy ako skladovať huby

  1. Je vhodne ususene hriby este pretemperovat v elektrickej rure? Taku mam radu od skuseneho hubara.Dakujem

Napísať odpoveď pre Marta Kovacsova 1712 Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.