TOPlist

Gril: Ako vybrať ten správny pre vás?

Gril a posedenie pri chutných grilovaných špecialitách je pôžitok, ktorý si radi doprajú všetci gurmáni. Existuje však čoraz väčšie množstvo grilov a rozhodne nie je jednoduché rozhodnúť sa, ktorý z nich je pre vás ten naj. Práve preto vám ponúkame užitočné rady, tipy a triky ako vybrať spoľahlivý gril, na ktorom pripravíte množstvo chutných pokrmov.

Nie je gril ako gril

Grily sú obľúbené nástroje, ktoré sú určené na prípravu rozličných druhov mäsa, syrov, zeleniny, ovocia či  ďalších jedál podľa vášho výberu nad tepelným zdrojom. Ten môže mať rôznu podobu. Typickým zdrojom je uhlie, prípadne brikety, no čoraz častejšie sa presadzuje aj elektrická energia, plyn, nahriate lávové kamene či dokonca vodná para.

Základom je kvalitná konštrukcia grilu

Správny gril musí byť stabilný. Čím je robustnejší, tým je pravdepodobnejšie, že dokáže udržať rovnováhu aj pri nechcenom náraze doň. No rozhodne to nie je neomylné pravidlo. Pred kúpou venujte pozornosť kvalite spojov, konkrétne či jednotlivé časti do seba hladko zapadajú a presne pasujú.

Tip: materiály musia byť jednoducho kvalitné. Lacné plasty a imitácie kovov vám príliš dlho nevydržia a v horšom prípade môžu mať negatívny dopad aj na vaše zdravie. Preto skúšajte, hľadajte a porovnávajte. Nie iba z obrázkov na internete, ale aj pekne naživo.

Prevažne menšie typy trpia na nedostatok stability. V nadväznosti nato je dôležité zvážiť či bude gril umiestnený na jednom mieste alebo bude mať mobilné využitie – doma, na chate, v prírode… Ak sa prikláňate k druhej variante, tak určite oceníte jeho ľahkosť a skladnosť a odpustíte mu aj trošku menšiu stabilnosť. V opačnom prípade väčšia hmotnosť neprekáža.

Gril a jeho plochy

 
 Rošt je tá časť, kde sa odohráva to najpodstatnejšie. Dnes už býva zliatinový alebo nerezový, takže aj niečo vydrží a dobre sa čistí. Jeho veľkosť zvoľte na základe toho, koľko jedla budete asi pripravovať na jednu várku. Nič nie je horšie, ako keď vám tečú slinky a práve na vás nevyjde žiadna pochúťka a musíte čakať. Ale na druhej strane je vám zbytočné priplácať za veľkú plochu, keď budete pripravovať pokrmy maximálne pre dve-tri osoby.

Rada: opomínať by ste nemali ani čistenie. Rošt či popolník, musia byť ľahko prístupné pre pravidelnú údržbu. V opačnom prípade vám garantujeme, že sa dvakrát do údržby hrnúť nebudete, čo sa nakoniec rýchlo prejaví aj na jeho vzhľade a spoľahlivosti.

Relevantným doplnkom každého sú aj dostatočný úložný priestor a odkladacie plochy. Takéto časti musia byť vo vyhovujúcej vzdialenosti od tepelného zdroja a musia byť dostatočne pevné, aby sa neprehýbali pod váhou každej marinády. Keď sa povie grilovanie, každému hneď napadne, že to nie je žiadna veda. Trošku pahreby, mriežka a už sa to pečie. V podstate je to pravda, ale len do chvíle, kedy vstúpite do obchodu s úmyslom zakúpiť nový gril. V dnešnej dobe už dávno nie je na výber len gril na brikety a drevené uhlie. Máme 21. storočie a viacero typov, ktoré sa pomaly, ale isto dostávajú aj do našich domácnosti. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Aký zdroj paliva zvoliť pre gril?

To je dobrá otázka. Keďže základne tipy a rady ako vybrať gril máme za sebou, je na čase zistiť to najpodstatnejšie. Pripravili sme pre vás sériu článkov, v ktorých stručne zhrňujeme a popisujeme typy grilov podľa tepelného zdroja. Nájdete v nich informácie nielen o palivách, ktoré môžete použiť, ale aj o tom ako si stoja v cenovom porovnaní s inými druhmi grilov. Tak nech sa páči, máte na výber:

Gril: Ako vybrať ten správny?Lávový grilRBS grilPlynový grilGril na drevené uhlie a briketyVodný grilElektrický grilKontaktný gril

 

 
Komentáre

Grilovanie robi leto. A je v podstate jedno ci je gril taky alebo makovy ked za nim stoji clovek, ktory vie co robi

Ja osobne by som sa uz ku grilu na uhlie nevratil.Trosku som posetril a kupil poriadny plynak. Stlacim gombik a uz sa masko pecie. Ziadne cakanie, ziadne vyhasinanie pahreby.

Všade vo svete milujú dobré BBQ a s tým súvisí aj správna voľba pri výbere grilu, čo môže ovplyvniť vašu BBQ sezónu po celý rok. Či už grilujete každý večer alebo len pri zvláštnych príležitostiach, je niekoľko vecí na ktoré si treba dať pozor pri výbere správneho grilu.
1. KDE CHCETE GRIL UMIESTNIŤ?
Ako prvé pri výbere grilu, je dôležité premyslieť kde ho umiestnite. Či si už zvolíte prenosný gril na kempovanie či jachtu, alebo kompaktnú veľkosť pre malé nádvorie, či masívny gril pre vonkajšiu kuchyňu.
2. PRE KOĽKO OSôB CHCETE VARIŤ?
Či už sa chystáte pripravovať jedlo pre malú štvorčlennú rodinu alebo chcete robiť väčšie gril party je výber veľkosti podstatná vec.
3. AKÉ MENU CHCETE PRIPRAVOVAŤ?
Existujú dva spôsoby úpravy jedál na grile a to priame grilovanie alebo nepriame pečenie. Pri nepriamom pečení teplo z pahreby stúpa po stranách a nepôsobí priamo na potravinu. Výber viacúčelového grilu je tá najlepšia voľba. Sú grily v ktorých sa dá grilovať, piecť ako v peci, údiť alebo variť zdravo pri nízkej teplote.
Pri výbere grilu sa uistite, že má tieto základné vlastnosti:
- Jednoduché použitie a údržba
- Pevná konštrukcia – nerezová oceľ či keramika. Pozor na lacné zmesi z ktorých sa vyrábajú niektoré grily, totiž na kvalitnú nerezovú oceľ priložíte magnet a drží, pri lacných verziách ihneď spadne. Taký gril vám dlho nevydrží a v podstate ste vyhodili peniaze do vzduchu. Najspoľahlivejšie sú keramické grily, ktoré vydržia niekoľko desiatok rokov.
- Palivo – uhlie, elektrika alebo plyn. Zvážte sami z čoho chcete jesť. Najlepšia voľba sú grily na drevné uhlie, keďže už po stáročia sa pripravovalo jedlo na dreve.
- Extra funkcie – variabilita grilu, teda či ho môžete použiť aj na nepriame pečenie alebo údenie.

Chcem si kúpiť plynový gril. Vybral som si dva typy grilu. Gril od výrobcu barbecook má liatinový rošt a Outback má smaltovaný.
Podmienkou pre mňa je aj grilovacia platňa na zeleninu tak ako je to u týchto grilov.
Ďakujem za odpoveď.
Ján

Chýba vám tu niečo? Chcete vedieť viac? Nechajte nám odkaz.