TOPlist

Domáce kompostovisko. Ako získať kvalitný kompost

Kompostovisko je veľmi užitočná vec, ak máte vlastnú záhradu, o ktorú sa chcete starať alebo pestujete rôzne kvety či domáce plodiny. Ak kompostivsko ešte nemáte a rozmýšľate nad jeho zriadením, tak by ste nemali otáľať. Jeseň je totiž správny čas, aby ste sa doň pustili.

Urobte si domáce kompostoviskoBudujeme domáce kompostovisko

Na domáce kompostovisko na záhrade nám stačí vyhĺbiť jamu, prípadne postaviť ohradu do ktorej budeme jednotlivé materiály sypať. Ak sa vám s tým nechce príliš namáhať, tak sa dajú kúpiť ľahko rozložiteľné či prenosné kompostoviská.

Tip: ak sa vám zdá proces kompostovani príliš dlhý, tak môžete raz za dlhší čas priliať teplú vodu s trochou močoviny. Ale iba v prípade, že je momentálne kompostovisko príliš suché.

Keď začnete pridávať substancie do kompostivka, tak ich rozhodne neušľapávajte alebo inak neutláčajte. Nechajte ich nech sa na sebe prirodzene usádzajú.

Ako začať?

Vytvoriť domáce kompostovisko je dobré v jeseni. Budete totiž mať dostatok materiálov na jeho započatie. Na začiatok vám stačí zhrabať opadané lístie, ktoré poslúži ako základ. Pripravenú kopu si prikryte alebo zasypte troškou hliny, aby vám ju vietor nerozfúkal.

Ak máte pozbierané lístie, tak začnite zo zazimovaním iných rastlín a vlastne aj celej záhrady. Takto veľmi jednoducho získate zvyšky či odrezky kvetov, buriny, zeleniny, zahnitého ovocia či šupiek, ktoré sa hodia do kompostoviska.

Všetko čo ste nahromadili môžete premiešať s nahromadenými listami a k tomu všetkému môže pridať aj slamu či menšie konáriky.

Aby bolo kompostovisko správne vyvážené, tak by ste mali striedať vrstvy mäkkých materiálov s tvrdými a suché s čerstvými zostatkami (ideálne sú zvyšky z kuchyne).

Rada: zvyšky z kuchyne sa do kompostu náramne hodia. Nie však všetky, predsa len chcete vytvoriť kompost a nie skládku. Do kompostoviska rozhodne nedávajte uvarené zvyšky potravín. Zbytočne budú zapáchať a lákať zvery.

Domáce kompostoviskoKompostovisko – s čím si najčastejšie nevieme rady

Ak máte kompostovisko umiestnené na záhrade či už v blízkosti vášho príbytku alebo vašich susedov, určite vám bude prekážať prílišný zápach kompostu. Ak nastane takáto situácia, tak je kompost pravdepodobne príliš vlhký a treba ho premiešať so suchším materiálom – pokosená tráva, slama, konáriky či zeminou.

Naopak ak je kompostovisko príliš suché, tak to znamená, že vám vlastne žiadny kompost nevzniká. Preto musíte znova pristúpiť k tomu, aby ste pridali vrstvu vlhkejších či čerstvých materiálov – ideálne šupky z ovocia, zvyšky zeleniny, zhnité plody. Kompostovisko je v tomto prípade dobré premiešať.

Kým začne vznikať skutočne kvalitný kompost, tak to môže trvať približne jeden až dva roky. Urýchliť tento proces môžete miešaním kompostoviska a poctivým striedaním rôznych vrstiev.

Skúsenosť: v obchodoch narazíte na rôzne prípravky na kompostovanie. Musíme však podotknúť, že kompostovanie je prirodzený proces, ktorý majú na svedomí mikroorganizmy, ktoré sú všade okolo nás. Skôr ako prípravky vám viac pomôže prevzdušňovanie (nie je však absolútne nevyhnutné, akurát to bude trvať dlhšie) kompostu či predpríprava surovín – napríklad podrvenie konárov.

Sú do kompostu vhodné orechové listy?

Áno aj nie. Orechových listov by nemalo byť v komposte príliš veľa, maximálne 20% celého obsahu kompostu. Je to preto, že majú pomerne dlhý čas rozkladu. Ak ich chcete pridávať, tak by bolo vhodné ich premiešať s trávou a inými zvyškami ešte pred nasypaním do kompostoviska. Naopak škrupiny od orechov sú v komposte veľmi vítané.

Kompost môžete vytvárať aj čisto iba z lístia. Takýmto postupom získate kvalitné hnojivo pre svoje rastliny.

 

 

Môžeme písať aj o vás!

Máte záujem o spoluprácu? Chceli by ste u nás uverejniť PR článok? Vedeli by ste nám poskytnúť zaujímavé materiály? Páči sa vám nejaký článok a chceli by ste z neho získať odkaz na vašu stránku? 

 
Komentáre

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridajte prvý.

Chýba vám tu niečo? Chcete vedieť viac? Nechajte nám odkaz.