TOPlist

Ako zavárať bez cukru? Tipy a rady

Zavárať ovocie, zeleninu, pripravovať sladučké domáce marmelády či kompóty na zimu je stále v kurze. Mnoho gazdiniek tento proces uchovávania potravín stále rado praktikuje. Lenže staré známe pravidlo: koľko ovocia, toľko cukru sa nemusí pozdávať každému. Existujú však aj iné spôsoby, ako zavárať, aby ste nemuseli minúť celoročné zásoby cukru na jedno zaváranie. Dnes radíme ako zavárať s menším množstvom cukru, ale aj úplne bez neho.

Ako zavárať bez cukru

Dá sa zavárať bez veľkého množstva cukru?

Takýchto možností je hneď niekoľko. Ako prvá voľba sa ponúka použitie trstinového cukru namiesto klasického bieleho.  Trstinový cukor je zdravší, ale takto pripravené zaváraniny bývajú často náchylnejšie na skoršie pokazenie. Dá sa tomu predísť. Stačí využiť nejakú známy fintu starých mám. Napríklad pridanie trošky citrónovej šťavy, šťavy z jablka či poliatie vrchu naplnenej zaváraninovej fľaše pár kvapkami domácej slivovice.

Znížiť množstvo použitého cukru sa dá aj použitím prísad, ktoré obsahujú pektíny. Tieto látky spôsobujú urýchlenie želírovania, no aby boli čo najefektívnejšie, často bývajú obohatené aj o rôzne umelo vytvorené látky na konzervovanie. Preto je ich použitie na vašom zvážení.

Zavárať bez cukruChcem zavárať bez použitia cukru

Overený spôsob je zaváranie s využitím vlastnej šťavy. Požadované ovocie len očistíte, nakrájate a poukladáte do očistených zaváraninových fliaš. Potom nasleduje pomalá sterilizácia, pri ktorej ovocie uvoľňuje vlastnú šťavu. Dôležité je zavárať takéto ovocie na veľmi miernom ohni. Takýmto procesom sa dajú ľahko uvariť aj chutné domáce džemy bez zbytočného prebytku cukru. Nevýhodou je akurát pomerne dlhý čas prípravy.

Často využívanou metódou je využitie blanšírovania. Pri blanšírovaní si ovocie uchováva svoju farbu i vitamíny. Celý princíp spočíva v tom, že ovocie, ktoré chcete zavárať povaríte v šťave (maximálne pár minút), ktorú si dopredu vylisujete či odšťavíte z nejakého ovocia, nie nutne toho istého ako budete zavárať. Ovocie chvíľku povaríte, nalejete do nádob a sterilizujete. Hotovo.

Tip: ak máte pocit, že nemáte dostatok šťavy z ovocia na blanšírovanie, tak nemusíte zúfať. Získanú šťavu môže pokojne zriediť vodou. Šťavu môžete lisovať z ovocia, ktorého máte dostatok alebo je cenovo dostupné. Najviac a čo možno najrýchlejšie sa vám podarí získať šťavu z jabĺk, hrušiek, ríbezlí, ale aj hrozna či čerešní. A zo zvyškov si upečte chutný nedeľný koláč.

Dá sa zavárať so soľou na sladko?

Soľ je už nespočetne veľa rokov využívaná na konzervovanie potravín. No keď sa povie zaváranie ovocia, tak asi málokomu vzíde na rozum vyskúšať to so soľou (ideálne morskou, ale rovnako poslúži aj klasická). Postupuje sa veľmi obdobne, ako keď chcete zavárať ovocie vo vlastnej šťave. Stačí ovocie narezať, poukladať do nádob, zaliať vodou a k tomu nasypať zvrchu málinko soli. Soľ pomáha vyťahovať z ovocia vlastný cukor, takže v podstate urýchli proces zavárania, ktorý sme popisovali o vyššie. Nakoniec nádoby poriadne uzatvorte viečkami a nechajte sterilizovať.

Aby bolo zaváranie úspešne, tak si dôkladne vyberajte plody, ktoré budete zavárať. Taktiež nezabudnite poriadne vyčistiť zaváracie nádoby a kúpiť nové viečka, aby pevne držali. Nie sú také drahé a staré vám nemusia dobre chytiť, takže celý čas strávený zaváraním vyjde navnivoč. A samozrejme dôsledne dodržiavajte čas i teplotu odporúčanú na sterilizáciu. Príliš dlhá alebo naopak krátka sterilizácia vám pokazí celý výsledok.

 

Môžeme písať aj o vás!

Máte záujem o spoluprácu? Chceli by ste u nás uverejniť PR článok? Vedeli by ste nám poskytnúť zaujímavé materiály? Páči sa vám nejaký článok a chceli by ste z neho získať odkaz na vašu stránku? 

 

 
Komentáre
Slniecko12

O zavareni so solou som uz pocula, ale este som to neskuala no rada by som. To staci naozaj iba pridat navrch trosku soli? Nic ine?

Kedysi som tak skusila par flias marhul. Naozaj som tam navrch nasypala len stipku soli spomedzi prstov. Boli dobre, akurat menej sladke, ako sme doma zvyknuti. Ale kedze som ich davala do kolaca, tak s tym nebol vobec problem a zjedli sa :D

Ja zavaram bez cukru uz roky. Od ceresni az po jablka. Dolezite je vsak zavarat skutocne dozrete plody!!! Pred zavaranim ich vyskusajte ci su sladke a prekontrolujte aby neboli nahnite. Inak sa vam nepodaria a zbytocne sa natrapite.

Chýba vám tu niečo? Chcete vedieť viac? Nechajte nám odkaz.