TOPlist

Ako skladovať jablká, čerešne, jahody či iné ovocie na zimu

Skladovať ovocie na zimu musíte podľa konkrétneho druhu. Každý typ ovocia totiž potrebuje iné podmienky, aby si dokázalo udržať čerstvosť, farbu i chuť. Či potrebujete skladovať jahody, čerešne, jablká, hrušky, broskyne alebo aj exotickejšie plody ako ananás, tak ste na správnej adrese. Ponúkame tipy a rady ako správne skladovať ovocie.

Ako skladovať jablká či hrušky

skladovať jablkáAk chcete skladovať jablká v chladničke, tak ich uložte do priehradky na ovocie a zeleninu a na vrch položte navlhčenú papierovú utierku.

Jablká je však najlepšie na zimu skladovať v pivnici – buď vo vreckách (tie dávajte na vrch až po pár dňoch, nie hneď po zbere) alebo naukladané v debničke. Ideálna teplota na skladovanie jabĺk je mierne nad nulou. Čo sa týka vlhkosti, tak tá by mala byť čo najvyššia. Klasické pivničné priestory by mali byť ideálne.

Pri jablkách nezabúdajte nato, že jedno prehnité jablko dokáže pokaziť aj ostatné. Preto veľmi pozorne vyberajte kusy, ktoré budete skladovať cez zimu. Ostatné jablká, ktoré ešte nie sú zasiahnuté hnilobou, ale majú škvrny od odtlčenia čo najskôr skonzumujte.

Hrušky je dobré skladovať ani nie v pivniciach, ale skôr v tmavých častiach izieb v debničkách. Či drevených policiach. Zabudnite aj na staré známe balenie každej hrušky do novinového papiera, aby to neovplyvňovalo chuť. Rovnako sa snažte ponechať na hruškách (ale aj jablkách) stopky, pretože to môže spôsobiť skoršie zahnívanie. Hrušky by ste mali skonzumovať skôr, pretože nevydržia tak dlho ako jablká.

Tip: hrušky aj jablká skladujte stopkami dolu.

ako skladovať ovocie cez zimuChcete skladovať čerešne, jahody, ríbezle, slivky…? Zmrazte ich

Všetky vyššie uvedené druhy ovocia je najlepšie zmrazovať. K ním môžete pridať aj broskyne, marhule či ananás. Zamraziť sa v podstate dá prevažná väčšina ovocia. Ide skutočne o rýchly a jednoduchý spôsob, ako skladovať plody z našej záhrady.

Rada: na skladovanie pomocou mrazenia sa nehodia iba celé hrušky, jablká, hrozno, melón či citrusové plody.

 

Princíp je jednoduchý. Ovocie stačí vložiť do vrecka a nechať zamraziť. Niekto odporúča aj posypanie cukrom priamo vo vrecku alebo blanšírovanie ešte pred balením, no nie je to nevyhnutné.

Skladovať ovocie pomocou mrazenia je možné približne 9 – 10 mesiacov bez straty chuti či výživových hodnôt.

 

 

Môžeme písať aj o vás!

Máte záujem o spoluprácu? Chceli by ste u nás uverejniť PR článok? Vedeli by ste nám poskytnúť zaujímavé materiály? Páči sa vám nejaký článok a chceli by ste z neho získať odkaz na vašu stránku? 

 
Komentáre

Jablka je dolezite kontrolovat aspon raz za 7 – 10 dni.Akonahle je jedno odtlcene a zacne zahnivat, tak skazi celu debnicku. Pred tromi rokmi som pri nich nebol pozriet mesiac a vascinu jablk som rovno vyhodil ake boli zhnite.

Tip na skladovanie papriky: Papriku odtrhnite aj so stopkou a zapichnite túto stopku do hrantíka , dlhého kvetináča alebo debničky, do ktorej ste predtým dali hrubšiu vrstvu piesku. Aj po dvoch mesiacich budete vyberať papriky ako čerstvé… :)

Chýba vám tu niečo? Chcete vedieť viac? Nechajte nám odkaz.